Komunita pro stavební úřady

Na platformě Teams byla založena komunita pro stavební úřady. Pokud se do ní chcete připojit, čtěte následující řádky. Je to email od Michala Měšťana. Členství ve skupině podléhá schválení správce.

Vážené kolegyně, vážení kolegové,

jak jsem již před nedávnem avizoval, máme k dispozici možnost sdílet informace a zkušenosti prostřednictvím diskuzního fóra, což bude zajisté praktičtější než e-mailová komunikace. Jedná se o aplikaci Microsoft Teams, a to zejména z toho důvodu, že se domnívám, že v současnosti již mnoho stavebních úřadů a úřadů územního plánování tuto aplikaci má, neboť ji využívají mnohé společnosti pro konání webinářů. Navíc je součástí operačního systému Windows 10 a 11. Kdyby nebyla, je dostupná zde https://www.microsoft.com/cs-cz/microsoft-teams/download-app#download-for-desktop

Pro užívání v rámci standardních webinářů funguje tato aplikace v podstatě jako prohlížečka, tudíž netřeba nic nastavovat, v podstatě se na základě pozvánky jen jednorázově připojíte. Jinak to po Vás nic nechce. Avšak pro fungování pro náš účel, tedy komunikaci v rámci neveřejné komunity, je třeba se do Teams přihlásit a to vyžaduje vlastnit „Účet Microsoft“. Některé úřady možná mají u svých referentů tyto účty zřízeny, a to s využitím pracovních e-mailů, ale bohužel je pravděpodobně nelze použít. Jelikož se u aplikace Microsoft Teams jedná o free verzi, lze Účet Microsoft při nastartování aplikace Teams založit s pomocí e-mailu z veřejně dostupných domén, tedy Seznam, Yahoo, Google apod. Lze tedy použít soukromý e-mail, popř. si vytvořit pro tento účel nějaký plonkovní. S ohledem na to, jak aplikace zobrazuje jména členů (vždy v pořadí „Jméno“ a „Příjmení“) a také proto, abychom v rámci celé republiky věděli, s kým máme tu čest, volte při zakládání Účtu Microsoft jako „Jméno“ své příjmení a jako „Příjmení“ název obce/města. Jakmile máte založen účet, jede Vám aplikace Teams.

Aplikace využívá komunikačního prostoru pro jednotlivce (Chat) a nebo pro skupiny (Komunita). Budeme používat záložku Komunita, přes níž můžeme vkládat konverzační témata a ke každému tématu jednotlivé příspěvky, dokonce i s obrázky či přílohami a mohou tak komunikovat velké počty osob. Pokud by v rámci komunikace chtěl někdo vést soukromou komunikaci s někým konkrétním, pak lze využít záložku Chat a komunikovat tak s jednou či více osobami (ale je to určeno spíše pro malý okruh osob).

Již jsem v Teamsech založil dvě komunity, jednu s názvem Stavební úřady ČR a druhou Úřady územního plánování ČR. Zde Vám posílám odkazy ke členství v těchto komunitách https://teams.live.com/l/community/FEAxqpqpY_u0g-ncwg (pro stavební úřady) a https://teams.live.com/l/community/FEArZAWuZcdFbEGwQQ (pro úřady územního plánování). Odkaz rozkliknete, navede Vás to do Teams, kde potvrdíte, že chcete být členem příslušné komunity. Já Vás na druhé straně schválím a jedeme. Pro doručení tohoto e-mailu jsem využil adresy z posledního hromadného e-mailu paní ředitelky Hadžič, má-li však některý z úřadů nastavenu organizační strukturu tak, že vedoucí stavebního úřadu není současně vedoucím úřadu územního plánování, prosím o předání tohoto e-mailu příslušnému vedoucímu pracovníkovi na územní plánování. S tím souvisí i pravidla pro členství – členy budou pouze vedoucí pracovníci a jejich zástupci (to proto, abychom správu už tak značného množství členů udrželi na rozumné úrovni).

V úvodu diskuze komunity jsou uvedena pravidla pro diskutující, tak si je prosím přečtěte a dodržujte. Zejména vždy úvodní číslování příspěvků, aby byla komunikace přehledná.

Prostředí je rozhodně přívětivější a funkčnější než ISSŘ 😊 Pokud by měl někdo dotazy na fungování diskuzního fóra nebo problémy s přihlášením nebo něco jiného, volejte, pište. Kdybych si vzpomněl, že jsem Vám ještě něco zapomněl sdělit, napíšu e-mail. Jinak přeji příjemnou diskuzi.

Jelikož už jsem si ověřil, že u některých e-mailových adres dochází k nedoručení, žádám pana tajemníka Kuchtu, zda-li by mohl tento e-mail rozšířit do řad tajemníků, které tímto žádám, aby info předali dál svým příslušným vedoucím stavebních úřadů a úřadů územního plánování. Samozřejmě, budou-li chtít být i tajemníci úřadů členy „naší komunity 😊“, není problém. Jen, prosím, zvažte nutnost.

Závěrem bych rád velmi poděkoval panu tajemníkovi Kuchtovi za spolupráci a morální podporu, a kolegyni Vaňkátové z Hořic a kolegyni Březské ze Dvora Králové nad Labem za spolupráci v testovacím režimu. Díky.

S pozdravem

Ing. Michal Měšťan
vedoucí odboru výstavby
Městský úřad Jaroměř